
Case No. 12-0897-EL-REN 
Jim Straeter 

Staff Interrogatories – Initial Set - Response 
  
Question 1:  
Ohio Administrative Code rule 4901: 1-40-04 (D)(1) states that “to be eligible for use towards satisfying a 
benchmark, a REC must originate from a facility that meets the definition of a renewable energy 
resource, including solar energy resources, and be measured by a utility-grade meter in compliance with 
paragraph B of rule 4901:1-10-05 of the Administrative Code, for facilities with generating capacity of 
more than six kilowatts.” 

  
Ohio Adm. Code rule 4901:1-10-05 (B) and (F) is paraphrased as follows, utility-grade meter device 
accuracy needs to comply with the 2001 American National Standards Institute (ANSI) C 12.1 standards.  
  
Please submit additional documentation that the Sangamo meter, model J5S, indicated in section ‘N’ is a 
utility-grade meter.  Or that meter Serial No. 77-865-818 is a utility-grade meter and as such complies 
with the ANSI C 12.1 standards. 
  
Response: 
The Sangamo J5S meter with Serial No. 77-865-818 was replaced on May 25th, 2012 with a GE I-70-S 
revenue grade meter with Serial No. 75-943-153.  We have attached a photo of the old meter and the 
new meter as well as an updated Section G.2 and N.  The photo was taken on May 25th, 2012.  We 
have also attached an updated Section O for this facility.      
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Walsh Electric, Inc.   
May 25, 2012 

Jim Straeter 
New Holland Rochester, Inc. 
1260E 100 S 
Rochester, IN 46975 

Jim: 

The meter (right picture) installed on the solar panels at New Holland Rochester is a new 
GE meter #75943153, certified by Vision. This meter was purchased new from Fulton 
County REMC. The certification sticker is attached to the inner panel on the lower part of 
the meter. The meter (left picture) was removed from the New Holland solar panels. 

Let me know if you need any additional information. 

Thanks, 

Bill Walsh 

bia._'" • 

2600 Southway 31 Rochester, IN 46975 walshelectric@rtcol.com  
Office 574-223-2590 	 Cell 574-835-3601 



F. Certification Criteria 1: Deliverability of the Generation into Ohio

Ohio Revised Code (ORC) Sec. 4928.64(B)(3)

The facility must have an interconnection with an electric utility.

Check which of the following applies to the facility’s location:

No  The facility is located in Ohio.

Yes  The facility is located in a state geographically contiguous to Ohio (Indiana, Kentucky, 

Michigan, Pennsylvania, or West Virginia).

No  The facility is located in the following state:       

(If the renewable energy resource generation facility is not located in Ohio, Indiana, Kentucky, Michigan, 

Pennsylvania, or West Virginia, you are required to submit a POWER FLOW study by one of the regional 

transmission organizations (RTO) operating in Ohio, either PJM or Midwest ISO, demonstrating that the 

power from the facility is physically deliverable into the state of Ohio.    . This study must be appended to 

the application as an exhibit.  THE FACILITY MUST BE INTERCONNECTED TO TRANSMISSION LINES.  FOR 

ADDITIONAL INFORMATION ON DELIVERABILITY REQUIREMENTS, PLASE REFER TO THE COMMISSION 

FINDING & ORDER of 3/23/11 IN CASE NO. 09-555-EL-REN.)

G. Certification Criteria 2: Qualified Resource or Technology

You should provide information for only one resource or technology on this application; please check and/or fill out 

only one of the sections below.  If you are applying for more than one resource or technology, you will need to 

complete a separate application for each resource or technology.

Ground mounted behind the meter solar photovoltaic facility.

G.1. For the resource or technology you identify in Sections G.4 - G.13 below, please provide a 

written description of  the system.       

G.2. Please include a detailed description of how the output of the facility is going to be 

measured and verified, including the configuration of the meter(s) and the meter type(s).       

The facility has 1 Sangamo Type J5S revenue grade meter that will be used to report production 

to GATS.

G.3. Please submit digital photographs that depict an accurate characterization of the renewable 

generating facility.  Please indicate the date(s) the photographs were taken.    For existing 

facilities, these photographs must be submitted for your application to be reviewed.  For 

proposed facilities or those under construction, photographs will be required to be filed within 30 

days of the on-line date of the facility.
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N.a The meter(s) that are measuring output from the facility are:

N Inverter Meter(s)

Y Utility Grade Meter(s) (Must meet ANSI 12.1, or demonstrate an accuracy level of ± 2% )

N.1 Please provide the following information for each meter used in your system.

N.1.a Manufacturer:  Sangamo

N.1.b Serial Number:  77 865 818

N.1.c Type:  J5S

N.1.d Date of Last Certification:  December 29, 2011

Attach a photograph of the meter(s) with date image taken.  The meter reading(s) must be clearly 

visible in the photograph.

N.1.e Report the total meter reading number at the time the photograph was taken and specify the 

appropriate unit of generation (e.g., kWh):  7419 kWh
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O. Start date from which applicant requests to begin reporting generation towards the 

creation of Renewable Energy Credits (RECs) for Ohio’s purposes

  

The start date from which an attribute tracking system will begin to count generation data toward 

the creation of renewable energy credits for Ohio’s purposes will be the date of certificate 

issuance in the state of Ohio (i.e. generation prior to the date of certification would not be 

recognized), unless the facility satisfies one of the criterion established in the Commission’s June 

17, 2009 Entry on Rehearing issued in Case No. 08-888-EL-ORD. 

In that Entry, the Commission found it to be appropriate to recognize the creation of RECs back 

to July 31, 2008, the date in which the Ohio alternative energy portfolio standard law became 

effective, provided that “The facility was a participant in an existing attribute tracking system 

during that time or had a meter in place which can accurately demonstrate generation levels from 

July 31, 2008 forward.” (June 17, 2009 Entry on Rehearing at 34.)

(1) Existing attribute tracking system:  

a. For facilities that are currently participating in an attribute tracking system, it 

is not sufficient to merely be registered with the tracking system; you also 

must be reporting generation data.   

b. If the facility was a participant in an existing attribute tracking system, please 

state the specific start date that will be used to recognize historical RECs.

(2) Meter which can accurately demonstrate generation levels from July 31, 2008:

a. For facilities which have had a meter in place, accurately demonstrating 

generation levels must include documentation from an electric remote 

monitoring and reporting system, from the specified start date, and 

recorded on at least a monthly basis.

b. If the facility had a meter that accurately demonstrates generation levels, 

please state the specific start date, and attach documentation from the 

remote monitoring and reporting system.   

Note: An application that leaves section O blank, or does not include the required documentation, 

will be assigned a start date for Ohio that corresponds with the date of Ohio certification.

If the facility was a participant in an existing attribute tracking system, please state the specific 

start date, in accordance with the tracking system’s rules, that will be used to recognize historical 

RECs:  

If the facility had a meter that accurately demonstrates generation levels, please state the specific 

start date, and below insert documentation from the remote monitoring and reporting system:  

Also, in the Commission’s Entry on Rehearing, the Commission explained that consistent with 

its policy on double counting, the Commission “will not retroactively recognize any past RECs 

which have been sold or otherwise consumed.” (June 17, 2009 Entry on Rehearing at34.)

Has any of the generation of the facility been tracked as RECS that have been sold or otherwise 

consumed? No
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